Podziel się przepisem na danie dla dziecka do 9 miesięcy lub powyżej 3 lat :)
Może to być śniadanie, obiad, kolacja, deser...
Zostaw komentarz pod tym postem, w którym odpowiesz na pytanie a masz szansę wygrać produkty do karmienia MAM.
Regulamin konkursu:
- Konkurs organizowany jest organizowany pod nazwą "Dzieci jedzą z MAM Baby", zwany będzie dalej "Konkursem".
- Organizatorem konkursu jest blog Jest Mama są dzieci.
- Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu na danie dla dziecka w wieku do 9 miesięcy lub ponad 3 lat.
- Forma odpowiedzi jest dowolna.
- Warunkiem udziału w konkursie jest obserwowanie bloga Jest mama są dzieci oraz polubienie profilu MAM Baby na Facebooku.
- Warunkiem niekoniecznym jest zamieszczenie na swoim blogu banneru, informującego o konkursie lub udostępnienie wiadomości na Facebooku.
- Spośród nadesłanych zgłoszeń wybiorę dwa najciekawsze i nagrodzę produktami MAM Baby.
- Nagrodami w konkursie jest miseczka dla niemowlaka oraz zestaw sztućców
- Komentarze są przeze mnie moderowane i pojawią się na stronie z opóźnieniem.
- Konkurs trwa do 10 sierpnia do godziny 23:59, zaś wyniki zostaną ogłoszone do 2 dni od zakończenia.
- Odpowiedzi zamieszczacie w komentarzu pod postem, w następującej formie:
Obserwuję jako:
Lubię na MAM Baby Facebooku jako:
Mój mail:
Odpowiedź:
Zapraszam Was serdecznie!
Banner do pobrania:Spodobał Ci się mój post? Bądź na bieżąco- polub wariatów na Facebooku
Obserwuję jako: Aneta Poniatowska
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Aneta Poniatowska
Mój mail: a.w.poniatowska@o2.pl
Odpowiedź
Nie powiem nic nadzyczajnego,ale... najlepsze danie dla takiego maluszka to...domowa zupka! Ba najlepiej jarzynowa :)
1 skrzydełko z kurczaka/ badź cielęcinka
garnek z wodą
marchewka, pietruszka, groszek, kalafior, brokuł i co kto jeszcze lubi :)
szczypta soli, liść laurowy, ziele angielskie
Do garnka z wodą wrzucamy mięsko, po zagotowaniu wrzucamy warzywa, solimy, wrzucamy ziele oraz 2 liście laurowe. Gdy zupka jest już prawie gotowa, dorzucamy pokrojone ziemniaczki. I już tylko czekamy na dogotowanie się zupki i ziemniaczków :)
Po ugotowaniu rozdrabiamy bądź blenderujemy ;) i gotowe. SMACZNEGO :)
Obserwuję jako: Anna Sta
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Anna EsHa
Mój mail: onlyou@op.pl
Odpowiedź:
Kresowe pierożki z nutką mięty dla dzieci po 3 roku życia
Ciasto:
350g mąki pszennej
1 jajko
Farsz:
200g kaszy grycznej
1 mała cebulka
2 łyżki białego sera półtłustego
2 łyżki masła
pół łyżeczki siekanej świeżej mięty
sól i pieprz
Kaszę opłucz i ugotuj na sypko w dwukrotnie większej ilości wody niż objętość kaszy. Do kaszy dodaj usmażoną na maśle cebulkę, dodaj ser ( do wystudzonej kaszy), posiekaną miętę, sól i pieprz, wymieszaj. Przygotuj ciasto z mąki i jaja z niewielką ilością ciepłej wody. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wytnij krążki. Nałóż farsz i starannie wyklep brzegi. Pierożki gotuj we wrzącej wodzie, lekko osolonej wodzie około 10 minut, aż wypłyną. Wyjmij je na talerz, polej stopionym masełkiem lub łyżeczką kwaśnej śmietanki. Udekoruj listkiem mięty.
Smacznego dla maluszka :)
Obserwuję jako: Ania Kuzniar
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Ania Kuzniar
Mój mail: niania.ania84@gmail.com
Odpowiedź:
Danie dla dziecka 7-8miesiecznego: puree z fasolki szparagowej z miętą.
Potrzebujemy (na porcję około szklanki):
25dag fasolki szparagowej
1 łyżkę siekanej świeżej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
Końce strąków fasolki odcinamy. Do garnka wlewamy wodę na wysokość ok.1cm od dna naczynia. Zagotować. Do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze albo koszyczek który pozwoli nam szparagi ugotować na parze (przynajmniej ja takie coś w domu Podopiecznej posiadałam).
Umieszczamy szparagi pod przykryciem na 7 do 9 minut. Tak aż się miękkie zrobią. Wyjąć i przelać zimną wodą. Ugotowaną fasolkę łączymy z miętą i około 2 łyżkami wody z garnka, w którym się gotowały nasze szparagi. Miksujemy na papkę. Tuż przed podaniem dziecku, dodajemy oliwę z oliwek.
Resztę naszego puree można przechować w lodówce max 2 dni.
www.swiat-wg-anuli.blogspot.com
powodzenia ja nie jestem jeszcze mamą.
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Świat Recenzji
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Gosia Świat-Recenzji
Mój mail: swiatrecenzji@wp.pl
Odpowiedź: Deserek.
Co potrzebujemy :
- banan oraz 3 truskawki
- jogurt naturalny
- płatki typu Corn Flakes
Banan obieramy ,po czym rozgniatamy,bądź kroimy na malutkie kosteczki (tutaj zależne jest od wieku i uzębienia małego pożeracza).
Z truskawkami robimy to samo. Nie ! Wróć ! Najpierw je umyj i obierz z szypułki.
Następnie łączymy wszystko w miseczce,do której wlewamy trochę jogurtu naturalnego. Nie za dużo. Dzieci nie lubią pić jedzenia ,lubią jak się lepi i klei.. najlepiej tak żeby można było stół porządnie obsmarować.
Następnie dodajemy odrobinę płatków typu corn flakes ,reszte płatków już i tak Ci maluch zwędził,więc nie ma sensu za nim latać po domu. Odstawiamy na chwilę aby płatki namoczyły się w jogurcie i zmiękły.
Wołamy naszego małego pożeracza,sadzamy na krzesełku i podsuwamy ostrożnie miseczkę z jedzeniem.
Niech się dzieje wola Boża. Smacznego !
:)
szkoda, moj brzdąc ma 15 roku
OdpowiedzUsuńale powdzenia innym życzę
Obserwuję jako: Ula Rozmus
OdpowiedzUsuńLubię na MAM baby na fecebooku jako: Ula Rozmus
mój mail: uzagroba@gmail.com
odpowiedź:
dla dziecka powyżej 3 lat.
NALEŚNIKI DLA MURZYNKA
potrzebne na ciasto:
1/2 l mleka
2 szkl. mąki (jak trzeba to mniej lub więcej)
2 jaja
2 łyżki kakao
szczypta soli,
cukier waniliowy
wszystko zmiksować razem,
potrzebne do nadzienia:
1/2 kg sera białego
słoiczek powidełka śliwkowego
śmietanka 36% słodka
ser zmiksować z powidłem.
smarzyć naleśniki w tradycyjny sposób, następnie nałożyć i rozsmarować nadzienie i zwinąć w rurkę a wierzch udekorować ubitą śmietanką .... zdrowe, porzywne, PYCHA :)
Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńObserwuje jako : Świat Recenzji i Porad
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Marzena Anna Ganfler
Mój mail: marzena161@gmail.com
Odpowiedź:
Dla mojego dziecka często gotuje obiadki.A do wykorzystuje :
- Olej rzepakowy z zawartością OMEGA 3 i OMEGA 6
- Mięso z gołąbka
- 4 ziemniaczki
- 3 marchewki
- gotowana woda
Mięso z gołębia i marchew razem gotuję około 2 godzin, w trakcie gotowania po półtora godziny dokładam ziemniaki i gotuję wszystko do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie obieram mięsko , bez skóry. Wrzucam wszystko do specjalnego pojemnika wraz z marchwią i ziemniakami Wszystko miksuje do papki, w między czasie dolewam wodę gotowaną oraz 1-2 łyżki oleju, w zależności ile tej zupki nam wychodzi :) U mnie dodawane są dwie łyżki stołowe.
Obserwuję jako: Anna Stępnikowska
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Anna Stępnikowska
Mój mail: stepnikowska.anna@tlen.pl
Odpowiedź: pyzy z kaszą manną dla dziecka powyżej 3 lat
Składniki:
30-40 dag ugotowanych ziemniaków
1/3 szklanki kaszy manny
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ręką podłużne kluski podobne do kopytek. Wrzucać do wrzącej, osolonej (wedle uznania) wody. Gotować ok. 5 min.
Jest to ekspresowe danie. Mój synek je uwielbia. Ziemniaków specjalnie nie gotuję do tego dania. Wykorzystuję ziemniaki, które zostaną po II daniu obiadowym. Oczywiście proporcje dostosowuję do ilości tych ziemniaków :)
Obserwuję jako: Anna Stępnikowska
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Anna Stępnikowska
Mój mail: stepnikowska.anna@tlen.pl
Odpowiedź: pyzy z kaszą manną dla dziecka powyżej 3 lat
Składniki:
30-40 dag ugotowanych ziemniaków
1/3 szklanki kaszy manny
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ręką podłużne kluski podobne do kopytek. Wrzucać do wrzącej, osolonej (wedle uznania) wody. Gotować ok. 5 min.
Jest to ekspresowe danie. Mój synek je uwielbia. Ziemniaków specjalnie nie gotuję do tego dania. Wykorzystuję ziemniaki, które zostaną po II daniu obiadowym. Oczywiście proporcje dostosowuję do ilości tych ziemniaków :)
Obserwuję jako: agf
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Aleksandra Filipowska
Mój mail: a.filipowska@poczta.onet.pl
Odpowiedź:
Pierogi są daniem kochanym przez większość dzieci. Kasza gryczana zaś niekoniecznie. Dlatego gdy chcemy przemycić trochę jej wspaniałych wartości odżywczych dziecku warto przygotować pierożki z pysznym farszem, które nawet mimo obecności kaszy będą dzieciom smakowały.
składniki:
farsz:
kasza gryczana prażona - 1 torebka
ser biały- ok. 20 dag.
1 duża cebula,
łyżka masła
1 łyżka natki pietruszki posiekanej
sól, pieprz
majeranek - ja daję go dość sporo
ciasto:
1 szklanka mąki
duża łyżka oleju,
sól,
woda ciepła
1 jajko
do okrasy śmietana/jogurt naturalny/ chude skwareczki, tzn. pokrojona w kostkę, podsmażona wędlina
Kaszę gotujemy jak na opakowaniu w lekko słonej wodzie. Cebulkę kroimy na małe kawałeczki i podduszamy na masełku. Ser rozdrabniamy widelcem (nie mielimy), mieszamy z ugotowaną kaszą, cebulką, natką i przyprawami.
Ciasto ugniatamy z przygotowanych składników stopniowo dodając ciepłą wodę - powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rak. Odrywamy sobie po kawałku (resztę przykrywamy ściereczką), wałkujemy, wykrawamy kółka (w zależności od wielkości pierożków jakie chcemy otrzymać) i nakładamy po łyżce farszu. Zwilżamy wodą brzegi krążków by łatwiej się zlepiły.
Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę, przemieszamy, po wypłynięciu chwilkę gotujemy i odcedzamy.
Podajemy z jogurtem, śmietaną albo chudą podsmażoną wędlinką.
Obserwuję jako: Zapiecek Borycka
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebook jako: Karolina Borycka
Mój mail: kuligowska8@o2.pl
Baner umieszczony na blogu: www.zkubkiemkawy13.blogspot.com
Odpowiedź: Placuszki z płatkami owsianymi
2 jabłka
7 łyżek płatków owsianych
2 jajka
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około pół łyżeczki cynamonu
Jabłka należy obierać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Smażyć po kilka minut z każdej strony.
Fantastic post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
OdpowiedzUsuńI'd be very grateful if you could elaborate a little
bit more. Appreciate it!
Look at my web blog ... best cheap web hosting uk
Obserwuję jako: Beata Sulka
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Beatka S-ka
Mój mail: natalios@interia.eu
Odpowiedź: Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,
Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak,
By pachniało wakacjami, tak, tak, tak,
Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak.
Szklankę mąki, cukru szklankę,
Zaraz wsypię do miseczki,
Potem proszku do pieczenia,
Dodam jeszcze dwie łyżeczki,
I dwa jajka i na koniec
Roztopionej margaryny
I zamieszam tylko tyle,
By się razem połączyły.
Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.
Teraz śliwki poukładam,
W natłuszczonej tortownicy
I do pieca włożę ciasto
Na około pół godziny,
A gdy będzie już gotowe,
Znaczy chrupkie i rumiane,
To zaproszę koleżanki,
Babcię, dziadka, tatę, mamę.
Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.
Przepis, który jednocześnie jest piosenką. Piosenki tej mój synek nauczył się w przedszkolu.
Uwielbia robić CIASTO ZE ŚLIWKAMI razem z mamą.
Przepis na deser dla dzieci powyżej 3 lat.
Obserwuję jako: alice139
OdpowiedzUsuńLubię na MAM Baby Facebooku jako: Alicja Śnieżek
Mój mail: alice139@interia.pl
Odpowiedź:
Drodzy Tatusiowie, ale przede wszystkim drogie Mamy,
wyczyszczone talerzyki mieć uwielbiamy.
Ja własnej roboty rosołek proponuję,
i prawdziwy uśmiech na twarzy malucha uzyskuję.
Rosołek ach rosołek z kury
Gdy temperatura spada , a nie idzie do góry.
Ja rosół z udka proponuję,
Szybko i łatwo się go gotuje.
Rosół to przecież polskich zup królowa,
Każda inna zupa się przy nim chowa.
Ja podam przepis krótko,
Marchew, grzybek , pietruszka, udko.
I wodą w ilości 2 szklanek zalewam powyższe składniki
Rosół się tworzy dla rodzinki i córeczki Moniki.
Teraz na przyprawy , najlepiej korzenne czas,
One w pełni rozgrzeją nas.
To kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego,
1/3 łyżeczki tymianku i do dekoracji na talerzu imbiru świeżego i startego.
Na koniec kaszę mannę wsypuję,
I pyszny rosół uzyskuję.
Zapach po całym domu się roznosi,
Córeczkę do stołu prosi,
A dziecko w podskokach biegnie do stolika,
Rosół z talerza szybciutko znika.
Niedługo druga pociecha przyjdzie na świat,
wówczas rozwinie się bardziej mój kulinarny świat :)
The Paleo Diet can be more restrictive diet than regular gluten and dairy free diets.
OdpowiedzUsuńWhen we try to muscle through with just conviction as
our army we're doing it the hard way. The more pronounced this process gets, the more serious the
digestive issues grow into.
Feel free to visit my blog post - gluten free zucchini lasagna [https://www.linkedin.com/pub/peter-osborne/11/aa9/63a]
When I originally commented I seem to have clicked on the -Notify
OdpowiedzUsuńme when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with
the same comment. Is there an easy method you can remove me from that
service? Thanks a lot!
Also visit my webpage Dragons rise of berk cheats