Jak wynika z badań naukowych dzieci w wieku od 1 do 3 roku życia jedzą za mało warzyw.
A to duży problem.
Z warzyw można przyrządzić niemal wszystko- i soki, i zupki, i nawet ciasta. Zawierają wiele cennych witamin, tak potrzebnych do rozwoju dziecka. Ponadto mają w sobie łatwo przyswajalne białko, cenne aminokwasy i błonnik, ułatwiający trawienie i oczyszczający ciało z toksyn.
Już dziecku 4- miesięcznemu możemy przygotować papkę z marchwi, następnie stopniowo podawać kolejne warzywka.
Zupa królewska ze szpinakiem |
Wiadomo, ze dzieci to dzieci, zawsze wolałyby batona, jednak wiemy, że ów baton to tylko nic nieznaczące jedzenie. Pamiętam, jak w moich dziecięcych latach straszyli tranem i szpinakiem. Bo niedobry, a jednocześnie to bomba witaminowa. Tak się tym przejęłam, że zupę szpinakową po raz pierwszy zjadłam 2 (2!!!) tygodnie temu. I powiem Wam, że nie wiem, czym to straszą. Moi chłopcy też ją wcinali ze smakiem.
Zupa wiosenna |
Świetne zupy w ofercie ma firma Iglotex. Zupa królewska ze szpinakiem i Zupa wiosenna bardzo mi posmakowały!
Oczywiście dodaję do tego swoją marchew i ziemniaczki i wychodzi szybka i pyszna zupa. W sam raz dla dzieci i dorosłych.
Mrożone warzywa również zachowują swoje wartości i stymulują prawidłowy rozwój dzieciaczków.
A Wy lubicie wszelkiej maści warzywne zupy?
Spodobał Ci się mój post? Bądź na bieżąco- polub wariatów na Facebooku
U nas idzie dużo warzyw czy to do zup czy drugiego dania :)
OdpowiedzUsuńznam zupę królewską. często robię takie mrożone warzywa na obiad sobie podczas diety
OdpowiedzUsuńMoja córcia uwielbia warzywne zupy :)
OdpowiedzUsuńSama bardzo lubię zupę jarzynową :)
OdpowiedzUsuń