Mniszek lekarski, potocznie zwany mleczem to dość popularna roślina w naszym kraju. Teraz możemy go spotkać praktycznie wszędzie. Czy wiecie, że roślina ta ma mnóstwo prozdrowotnych zastosowań? Opowiem Wam o nich w dzisiejszym wpisie, jak i podzielę się przepisem na pyszny i zdrowy syrop z mniszka lekarskiego.
Na początku muszę Wam wyjaśnić
fakt, iż to, że mniszek lekarski nazywany jest mleczem jest błędem.
To są dwie różne rośliny :)
Mniszek lekarski ma wiele zastosowań
leczniczych, m.in.
- właściwości przeciwnowotworowe;
- działanie wzmacniające odporność;
- właściwości przeciwcukrzycowe;
- działanie poprawiające trawienie;
- właściwości moczopędne
- wspiera odchudzanie;
- wspiera leczenie chorób skóry.
W zeszłym tygodniu robiłam syrop z
mniszka lekarskiego. Oczywiście podzielę się z Wami przepisem.
Najpierw jednak powiem o jego działaniu. Miodek z mniszka działa
przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pomaga w zapaleniu gardła i
napadach kaszlu. Pomaga też w problemach żołądkowych i skórnych.
Syrop najlepiej robić w maju, gdyż
wtedy są najbardziej dojrzałe. Trzeba też wiedzieć, że kwiaty
należy zbierać w słoneczny dzień, koniecznie przed południem-
wtedy płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Nie powinno się też
zbierać kwiatów, rosnących przy drogach czy polach, gdyż mogą
być skażone nawozami czy innymi zanieczyszczeniami.
Składniki:
800 g kwiatów mniszka lekarskiego
(same kwiaty, bez łodyg)
2 l. wrzącej wody
2 cytryny
2 kg cukru
Wykonanie:
Kwiaty mniszka lekarskiego po zerwaniu
rozkładamy na gazecie na kilkanaście minut, by pozbyć się owadów.
Następnie w garnku zalewamy wrzącą wodą i gotujemy ok. 10- 15
minut. Po tym czasie dodajemy wyparzone i pokrojone w plasterki
cytryny. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie dokładnie odcedzamy
zawartość (najlepiej przez gęste sitko, bądź gazę). Dodajemy
cukier i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
Gorący miodek przelewamy do wymytych i
wyparzonych słoików. Słoiki zawijamy w koc na 3-4 godziny, po czym
odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Syrop ma konsystencję płynnego miodu.
Z podanych porcji zrobiłam 10
słoiczków 300 ml syropu :) Już żadne choróbsko nam nie
straszne, będziemy przeciwdziałać metodami naturalnymi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz