Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszny, pikantny domowy sos słodko- kwaśny. Przepis dostałam od koleżanki, wczoraj robiłam i…. jest obłędny! Te sklepowe się nie umywają. Wbrew pozorom nie ma przy nim dużo pracy. Zostawiam Wam przepis i smacznego!!! Z tej porcji wychodzi 15 słoików 300 ml.
Składniki:
3 kg pomidorów
3 papryki czerwone
1 kg cebuli
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka przyprawy w proszku (vegeta, kucharek etc.)
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w kostkę, cebule również
kroimy w kostkę. Solimy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie
dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (zostaw syrop na później) oraz paprykę a
także odcedzoną kukurydzę i resztę składników- przyprawy- bez mąki
ziemniaczanej. Gotujemy to jeszcze przez
pół godziny. Następnie dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną z syropem z ananasa,
wlewamy to do wywaru. Gotujemy to jeszcze przez 5 minut, mieszając.
Gorące nakładamy do słoików. Ja pasteryzowałam to jeszcze 10
minut.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, zrobicie i
pochwalicie się tym w komentarzach 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz