Niewątpliwie są nam niezbędne do życia i poprawiają codzienne funkcjonowanie. Z drugiej strony sam organizm nie wytwarza witamin i należy je dostarczać z dobrze zbilansowanym pożywieniem oraz w odpowiednich preparatach, które powinny być dostosowane do potrzeb. A te się zmieniają wraz z wiekiem, aktywnością czy też z przebiegiem różnego rodzaju chorób.
- Jak dopasować witaminy?
- Witaminy na wagę złota
- Cenne witaminy
- Minerały pod ręką
Jak dopasować witaminy?
Nie ma jednego dobrego suplementu dla każdej kobiety. To, jakich witamin będzie potrzebować i w jakiej ilości, zależeć będzie również od czynników zewnętrznych takich jak pora roku, klimat czy też tryb życia. Poza tym oczywiście stan zdrowia i wiek oraz sposób odżywiania będą niezwykle istotne. Na przykład wzmożone zapotrzebowanie na witaminy będą miały panie w ciąży, a także te, które są na restrykcyjnej diecie. Warto również po specjalistyczny zestaw sięgnąć także po chorobie. Wśród witamin, które najczęściej zaleca się kobietom, są A, E i C, kwas foliowy (witamina B9), witamina B12 oraz witamina D. Niezwykle ważne minerały to żelazo, magnez, cynk, krzem i selen. Warto w taki sposób skomponować jadłospis, by codziennie dostarczać odpowiednią ilość tych składników. Jeśli to się nie udaje, można sięgnąć po apteczne produkty.Witaminy na wagę złota
Przede wszystkim doskonale zbilansowane witaminy dla kobiet w każdym wieku będą codziennie wspomagać organizm w działaniu. Sprawiają, że poprawia się wydolność i odporność. Wraca chęć do życia i poziom koncentracji, co jest niezwykle ważne na przykład w pracy. Poza tym witaminy i minerały wpływają na procesy obronne organizmu. Dlatego tak ważne jest, by były dobrze skomponowane, ponieważ ich wzajemne relacje i proporcje są równie istotne jak działanie pojedynczego składnika.Cenne witaminy
Jedną z najważniejszych jest witamina C, która świetnie stymuluje układ odpornościowy człowieka. Chętni przed infekcjami i obniża poziom stresu. Poza tym ma właściwości przeciwzmarszczkowe i przywraca skórze elastyczność. Witaminę C znaleźć można w aceroli i owocach dzikiej róży. Bogactwem jest zielone chili, natka pietruszki, porzeczki i szereg innych warzyw i owoców powszechnie stosowanych w polskiej kuchni.Z witaminą A warto się nie rozstawać. To świetnie remedium na choroby cywilizacyjne. Walczy z wolnymi rodnikami, hamuje procesy starzenia się i przede wszystkim dba o dobry wzrok. Znaleźć ją można w wątróbce, żółtkach jajek, nabiale, papryce, cukinii, szparagach.
Niezwykle ważna jest witamina E. Niszczy wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się komórek i dba o prawidłowe działanie układu immunologicznego. Przez wielu nazywana jest witaminą młodości. Jest również zbawienna dla układu krwionośnego, ponieważ obniża ryzyko zmian miażdżycowych. Na co dzień warto więc sięgać po zielone warzywa liściaste, oleje roślinne, orzechy i nasiona słonecznika.
Minerały pod ręką
Niezwykle ważne na co dzień są również minerały. Wśród tych, o których szczególnie panie powinny pamiętać, znajdują się magnez, cynk, krzem, selen i żelazo. Ich niedobory często związane ze stresem, różnego rodzaju dietami czy też chorobami lub używkami mogą się odbijać negatywnie na codziennym funkcjonowaniu. Magnez – najlepiej w połączeniu z witaminy B6 jest odpowiedzialny za przekazywanie impulsów nerwowych. Wspomaga pracę mięśni oraz reguluje ciśnienie krwi. Ma również wpływ na nastrój.Cynk wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie i jest znanym przeciwutleniaczem. Poza tym o jego odpowiedni poziom powinny zadbać panie, które mają problemy z cerą. O urodę pomaga zadbać również krzem. To minerał, który jest podstawowym budulcem włosów i paznokci. Bierze udział biosyntezie kolagenu oraz tworzeniu się tkanek łącznych. Selen wpływa na pracę układu odpornościowego, a także będzie zmniejszać stres oksydacyjny. Tym samym sprawia, że ciało jest chronione przed przedwczesnym starzeniem się. Listę minerałów zamyka cenne dla kobiet żelazo, które odpowiada za produkcję czerwonych krwinek. Poza tym jest niezbędne do pracy mięśni, układu nerwowego i odpornościowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz