Jeden z nas nie może się oderwać od jedzenia tego owocu, innemu
natomiast, nie odpowiada ten trudny do określenia smak. O czym mowa?
Oczywiście o awokado, które dzięki swoim zdrowotnym właściwościom,
staje się owocem coraz bardziej docenianym także w polskich
domach.
Opierając się na liczbach
Na samym początku,
należy zaznaczyć, że awokado jest owocem kalorycznym, ponieważ w
100 g produktu, znajdziemy 160 kcal. Nie oznacza to jednak, że
trzeba go unikać przy odchudzaniu. Niekoniecznie! Należy je jedynie
jeść z umiarem, a może nawet pomóc przy procesie redukcji masy
ciała. Odwołując się jednak do wartości odżywczych, awokado
zawiera ok. 13-24% tłuszczu, ok. 2% białka i niewiele węglowodanów,
bo ok. 0,8-4,8%. Przez dużą zawartość wody, która stanowi ok.
68% objętości, awokado staje się owocem bardzo mięsistym, gdyż w
aż ok. 78%. Znajdziemy w nim witaminy A,B,C,K, E, kwas foliowy,
potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo. Nie znajdziemy w nim ponadto
złego cholesterolu, a ten dobry.
Na jakie choroby?
Jedzenie
owocu pochodzącego zza oceanu, pomaga w regeneracji i odbudowie
organizmu, dlatego właściwości awokado są takie
szerokie. Polecane jest przy chorobach nowotworowych, a przy walce z
ostrą białaczką szpikową, potwierdzone jest jego lecznicze
działanie. Lipid, pomagający w walce z tym nowotworem, ma mieć
zastosowanie dużo szersze niż w onkologii. Działanie zapobiegające
lub odwracające insulinoodporność, pozwala na pomoc w profilaktyce
lub walce z cukrzycą typu 2. Wybór awokado, będzie korzystny także
osobom chorującym na miażdżycę, gdyż owoc ten, pomaga w
utrzymaniu odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Spożywanie
tego zielonego z zewnątrz owocu, pomocne będzie organizmowi również
przy wchłanianiu prowitaminy A. Badania wykazują ponadto, że
składniki zawarte w awokado, spowalniają proces starzenia
się.
Awokado jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców
świata. Coraz większy popyt na nie, zachęca rolników do
zwiększania swoich upraw. Awokado można używać w kuchni jako
dodatek do potraw albo jeść na surowo. Korzystajmy z darów natury!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz