Coraz bliżej święta, a co się z tym wiąże, coraz więcej pracy i obowiązków w domu. Oczywiście Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, radości i prezentów gwiazdkowych. To także czas aby dobrze zjeść i być wesołym! Niestety, dla wielu ludzi wiąże się to z ogromnym stresem czy wszystko się uda i czy będzie smakowało? Rozwiązaniem może być catering na wigilię.
Świąteczne potrawy z dostawą do domu
Każdy, kto choć raz w życiu przygotowywał kolację wigilijną dla rodziny i bliskich, doskonale wie, ile pracy trzeba włożyć, żeby wszystko było smaczne. Święta Bożego Narodzenia są wyjątkowe z wielu względów, ale równie ważny jest ten kulinarny. W polskiej tradycji na stole znajdują się głównie ryby, barszcz z uszkami, pierogi, kutia… Świąteczny czas trwa dwa dni i oprócz wieczerzy trzeba przygotować jeszcze różnego rodzaju sałatki i ciasta, ale nie każdy ma na to czas. Ma przeciw oczekiwaniom wychodzą lokalne restauracje, które oferują catering wigilijny w Krakowie z dostawą pod same drzwi. Ostatnie dni przez świętami to także gonitwa po sklepach w poszukiwaniu prezentów, ostatnie porządki w domu i nie ma się czemu dziwić, że na gotowanie może zabraknąć czasu.
Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?
Polskie tradycje wigilijne są różne w zależności od regionu kraju, ale częścią wspólną z pewnością są ryby, głównie karpie, występujące w najróżniejszych postaciach: smażone, pieczone czy w galarecie lub po żydowsku. Oprócz tego na stole powinny znaleźć się proste zupy, takie jak barszcz z uszkami i zupa grzybowa, a także paszteciki, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kluski z makiem, wigilijny kompot z suszu, piernik, makowiec i kutia. Oczywiście wiadomo, że najlepiej smakują dania, które przygotuje się samodzielnie, ale w dzisiejszych czasach ludzie są coraz bardziej zabiegani, a gotowanie staje się luksusem, na który nie każdy może sobie pozwolić, dlatego kiedy brakuje czasu na przygotowania, najlepiej jest zamówić catering wigilijny Kraków.
Wigilijne menu dla dzieci
Wiele dań znajdujących się na wigilijnym stole nie koniecznie może być podana małym dzieciom, głównie ze względu na dużą obecność grzybów leśnych, których nie zaleca się podawać maluchom do szóstego, na według niektórych, nawet do dziesiątego roku życia. Natomiast potrawy, które są bezpieczne nawet dla niemowląt przed ukończeniem pierwszego roku życia to barszcz (bez uszek), filet rybny bez ości pieczony w piekarniku bez panierki, kompot z suszu czy pieczone jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz